Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

pokud by přeci jen kandidoval (je to dle mne velmi nepravděpodobné), pak by měl můj hlas

0 0
možnosti

Pěkně napsáno, naprostý souhlas. Já bych ho volit nemohl ze svých důvodů, ale budu bránit jeho právo kandidovat.

0 0
možnosti

J47a79n 66J79e59n41i21c

11. 8. 2014 11:37

Tak nevím jestli jde o vážně míněný článek nebo provokace a potřeba rozproudit diskuzi... :-)

Tak jako se mi nelíbí Babiš v politice, tak by se mi tam nelíbil ani Halík (to nic neříká o jejich schopnostech). Určitě bychom jako stát a společnost potřebovali nějakou důstojnou autoritu což se od revoluce nepodařilo :-( Někoho, kdo dokáže stmelit národ a ne kopat ještě větší příkopy nebo ukazovat svoje ego... Církevní hodnostář má své poslání a pokud je v něm aktivní, tak by se do politiky něměl montovat.

0 2
možnosti
Foto

Poslyšte, Lucie, tak teď jsem z toho vážně jelen. 

Buď jste mě mystifikovala Vy nebo žije v omylu pan Petr Kamberský z LN, který v dnešním vydání píše - cituji: 

<< ...kánon 285 říká v bodu tři jasně: "Duchovním je zakázáno přijímat úřady spojené s výkonem světské moci." Ten paragraf je poměrně nový, dostal se do kanonického práva až roku 1983. ... ... ... Je takřka jisté, že by se Tomáš Halík musel kvůli politické kariéře vzdát svého kněžského svěcení. Což je pravděpodobně jeden z důvodů, proč je vůči možné politické kariéře tak zdrženlivý." >>

.

Pokud by skutečně příslušné nařízení v současné podobě platilo až od roku 1983, tedy z doby, kdy byl papežem Jan Pavel II., je naprosto nesmyslné ohánět se politickými aktivitami církevních hodnostářů, kteří ve světských funkcích působili před tímto datem (1983). 

Na Tisa, Hlinku, Plojhara, Šrámka a spol. se prostě vztahovalo něco jiného než se dnes vztahuje na Halíka.

1 0
možnosti
Foto

Volby prezidenta jsou ještě daleko. Šetřme si síly na volby komunální. To by měla býti pro každého priorita, vybrat ty správné lidi. Nebudeme volit neznámé, ale ty které bežně potkáváme a známe jejich klady a zápory.

Tady je důležité nepodlehnout tlakům zvenčí a volit srdcem, chceme-li míti dobré zastoupení pro nové volební období.

Prezident nás reprezentuje ve světě, dává připomínky k politickým rozhodnutím, ale ovlivnit je, na to pravomoce nemá. Nikomu není jistě lhostejné kdo jím bude, ale již nyní to řešit a debatovat o kandidátech je předčasné, protože teď je třeba řešit přítomnost, aby jsme měli do budoucnosti správně našlápnuto.:-)

0 0
možnosti
Foto

Prezident může ovlivňovat politická rozhodnutí tím, že bude zákony vetovat. Sice může být přehlasován senátem, ale i tak se domnívám, že by se měl v této rovině angažovat. Rovněž není od věci zajít do poslenecké sněmovny či senátu a vysvětlit podstatu svého rozhodnutí. Určitě lepší než když bude jen sedět a podepisovat co mu politici podstrčí.

Trošku mi to připomíná Václava Havla, ten podepisoval zákony, které navrhla Klausova vláda. Podepsal všechny podstatné zákony, které tu nyní platí a které umožnily rozkrádání majetku státu, tedy tunelování. U řady z nich byly později úpravy a novelizace, nikdo už ovšem nedokázal upravit totálně zpackané zákony tak aby řádně fungovaly a nenechávaly zbytčně vělký prostor zlodějům.

Prezident může kecat politikům do práce a doufám, že v tom bude pokračovat; a i když by někteří jedinci byli rádi, Ústava ČR mu to nezakazuje.

1 1
možnosti

Elegantně jste se vyhla svým zkraje článku naznačeným osobním postojům k Halíkovi, to je v pořádku, je to mímo téma článku.  Co jste ale nezmínila a zmínit měla, je, že jako kněz (je-li kněz) podléhá kanonickému právu, které mu ukládá povinnost věrnosti církvi, který klade nad jakýkoli jiný slib. Neboli v postavě kněze na prezidentském postu bychom měli člověka zavázaného věrnosti cizí moci, který má navíc nadřízené v církevní hierarchii a to nejen ve Vatikánu, ale i v ČR, pokud není hlavou české části ŘKC. To vnímám jako velký problém. Podepisovala by se např. pro ČR nevýhodná smlouva s Vatikánem, kterou by vláda špatně vyjednala a poslušní poslanci vládní koalice ratifikovali a on by dostal příkaz od svého církevního šéfa smlouvu bez průtahů podepsat a musel by poslechnout.

Jeho osobní vady pro něž by neměl být prezidentem tady dostatečně zmínili mí předřečníci:-)

1 0
možnosti
Foto

Noooo, takto byste se mohl koukat úplně na každého. Vydedukovat střet zájmů lze u úplně každého.

1 0
možnosti

Pan Halik, je-li katolicky knez, by nemel se stat kandidatem na zadne POLITICKE misto ve statni sprave. Papez Jan Pavel II vydal tento dokument, ve kterem vyzyva knezstvo k odchodu z techto mist. Domnivam se, ze stejny dokument je stale platny.

1 0
možnosti

Citace z článku: "lid si volí svého reprezentanta, člověka, který je mu blízký".

No právě. Čím blíže lidu, tím dále od Halíka (osobně bych ho nevolil, úřad prezidenta vyžaduje také pragmatický přístup k řešení problémů, který u něj postrádám). Nicméně blízkost k lidu přesně vystihuje osobnost současného prezidenta. Nezbývá si přát, aby se v příštích volbách tato blízkost dále neprohlubovala.

1 1
možnosti

I51v52o 55M46i94l64d10a

7. 8. 2014 7:54

právo zákonné jistě má stejně jako každý, kdo zákonné podmínky pro tuto funkci splňuje.

morální právo pozbyl ve chvíli, kdy se rozhodl jednat amorálně (byť pod pláštíkem hesla o pravdě a lásce...). možná jej ale ke kandidatuře povzbuzuje smutný fakt, že se u nás může stát v přímé volbě presidentem i amorální bolševický (ač vzdělaný) buran a ochlasta ,pohrdající ústavou a zákony, a že i takový mstivý kmet bez morálních zábran a vychování si klidně a beze strachu diriguje palácový převrat a instaluje svou juntu.

0 0
možnosti

V současné době běží v TV na stanici Zoom, historické seriály, na téma církve. Je mně z ní špatně, když vidím, že jim vždy šlo jen o moc a majetek.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS