Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Někdo považuje Bowe Bergdahla za dezertéra či zrádce. Podle mého názoru byl obětí - prostě psychicky neunesl službu v cizí zemi, kde část obyvatel považuje alianční vojáky za nevítané hosty.

0 1
možnosti

J71a83n 87H98a26v94l60i54n76a

18. 6. 2014 12:21

tak tomu se dalo lehce zabranit.....nemusel rukovat

1 0
možnosti

Vy toho nadelate. Zabili par vojaku, kteri nebranili svou zemi, ale okupovali jinou. Na tom neni nic cestneho ani obdivuhodneho. U nas za balky taky obcas nasi zabili nejakeho nemce.

0 11
možnosti

Neznám prakticky žádný americký akční film z vojenského prostředí, kde by kvůli záchraně jednoho člověka nezemřelo dalších 20. :-) Myslela jsem si, že to tak nakonec berou i Američané, principiálně, tedy že ukážou nepříteli, že své lidi prostě nenechají na holičkách, ať to stojí co to stojí. Důvod chyby, po které se dotyčný dostal do zajetí, nebyl nikdy až tak akcentován. Dokážu si představit, že lidé prostě na místě války a zabíjení vyhoří, zvlášť když třeba bojují prosti místním a přestane jim to dávat smysl. Dokážu si představit, že ČR vyšle nějakou malou profi skupinku na záchranu těch unesených holek. A pokud se té skupině něco stane, lidé řeknou, podívejte, co jste udělaly, neměly jste tam v Pakistánu co dělat, je to vaše vina. Do jaké míry by mohly za smrt těch lidí ty holky, ony řídily ti operace, dávaly pokyny, po kterých někdo zemřel? Myslím, že logika, která toho kluka odsuzuje ze smrti těch ostatních kluků, je špatná.

2 7
možnosti
Foto

Myslím, že jste si vzala špatný příklad. Ty holky totiž za své zajetí skutečně mohou vlastní neopatrností a hloupostí, a ano, pokud někdo při jejich případné záchraně zařve, pak na jeho smrti budou mít svůj díl viny. Skutečně je navýsost pitomé vydat se do Balúčistánu ve dvou a ještě jako ženy. Ony, na rozdíl od vojáků, neplnily žádné rozkazy, ale jen a jen ukojovaly své vlastní pochybné myšlení o sluníčkovství lidí všech ras a národů. Je to možná tvrdé, ale realistické, tvrdit, že si za to mohou jen a jen ony samy.

6 0
možnosti

Je jasné, že on odešel sám. Kdyby ho přepadli, nenechají tam nic, kdyby šel na hlídku, vezme si sebou kvér. Dál jsou dvě možnosti - Obama si chtěl zvednout popularitu a moc mu to nevyšlo; nebo to nebyl voják, ale agent, který tam měl svůj úkol (najít, potkat, pokecat, předat?) a maskování za vojáka bylo nejlepší možné....

1 0
možnosti

J33a32n 25J30e61n35i11c

9. 6. 2014 9:14

Je to fakt zvláštní situace. Akorát mi nejdou do hlavy některá fakta. Asi těžko se dá předpokládat, že by Obama neměl informace. Určitě za 5 let, kdy byl Bergdahl v zajetí se jeho situace probírala několikrát, takže muselo být notoricky známé, že se jedná o dezertéra. Také bylo jasné o jaké vysoké pohlaváry Talibánu se ve výměně jedná. Taky není náhoda, že Obama obešel kongres. To jak to pak oficiálně zdůvodnil je jen detail. Zdá se mi velmi podivné, že by někdo tak horlivě vyjednával s teroristy kvůli dezertérovi. Jestli on to není jen nějaký zastírací manévr. Ale tohle se nedozvíme dříve jak někdy za 50 let...

2 0
možnosti
Foto

Ze Berghdala drzel Taliban nebylo tajne - cas od casu se o tom zminily v U.S. noviny. Co drzela BHO administrace v tajnosti byly okolnosti jeho zmizeni - ktere vsichni z jeho jednotky povazovaly od zacatku za dezerci. Predvidam ze se verejnost o pripadu dovi driv nez za 50 :)

0 0
možnosti
Foto

Žoldáci to zkrátka nemají lehké.

2 4
možnosti
Foto

Na druhou stranu, "zadna kuraz, zadna slava". A tady jde navic o vzacnou prilezitost bojovat na spravne strane ve veci obcanske svobody a lidske dustojnosti. Kdo se k takove armade mohl treba v Evrope ve 20. stol. prihlasit?

4 1
možnosti

vojenské dobrodružytví na druhém konci světa holt přináší i ztráty ....a co jako? byla někdy nějaká válka jiná? anebo jsme už tak zpolštářovatěli, že se necháváme do omrzení krmit pozitivy asymetrické války?

1 2
možnosti

Obdivuji každého komu je jasné, že Berghahl byl dezertér. Pokud vím, zatím nic takového nebylo prokázáno.

3 3
možnosti

..... nóóó, tak těm klukům, co zařvali, je to už jedno. Byli vycvičeni, byli nasazeni a v průběhu mise plnili dané úkoly. Zde žádné "kdyby nedezertoval, kdyby tam US army nebyla, kdyby měl-neměl trauma atd." neplatí. Taková je válka, nikdy ne vlídná, ale vždy a za každých okolností krutá. Výměnu nemíním komentovat, to už je "politika" a ne vždy je jasné, která strana na tom vytřískala víc.

4 1
možnosti

Žádná válka není vlídná, ale již od římských dob platí, že pořád je lepší válčit mimo vlastní území než na svém. A mnozí jaksi zapomínají, že nasazení vojáků v USA předcházelo 9/11 Al-Kajda měla svoje tábory v Afganistanu a byla pod ochranou této země.

9 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS