Diskuse

Smrt dneška

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Za komunistov v 80.rokoch som si vystrihoval správičky z novín o treste smrti a zakladal som si ich do peračníka (penála). Noviny sme museli kupovať povinne, a tak som čítal iba šport a takéto pikošky.

Trest smrti sa udeľoval pár krát do roka buď za viacnásobné vraždy alebo vraždu policajta. Nemal by som nič proti tomu, keby bol znovu zavedený.

0 1
možnosti

Většině to ale Husák cestou milosti změni na 25 let. Soudcové to ukládali i s vědomím toho, že to Husák zmírní - takže pachatel se vyděsí a prožije si nějaké to duševní utrpení, ale viset nebude.

0 0
možnosti

Trest smrti Elišce , ani jiným obětem život nevrátí. 

 Nehledě na stále ještě  možný justiční omyl,

 z dlouhodobých výzkumů vyplývá, že v žádné zemi  kde je uzákoněn trest smrti, není nižší průměr páchání těchto ohavných činů. Takže trest smrti jako prevence nebo hrozba natož obrana před takovou kriminalitou, nefunguje! Naopak si myslím, 

že dlouhý trest pro vražedného pedofila v prostředí věznice , kde jsou dlouhodobě ve výkonu trestu pachatelé nejzávažnějších kriminálních činů, to takového sexuálního vraha děvčátka potrestá nejvíc. Doufám, že se mu konečník nezahojí  alespoň pětadvacet let! 

Jinak ale souhlasím s autorkou, že trest smrti může mít význam pro pozůstalé.  Ovšem od spáchání trestného činu k vynesení pravomocného rozsudku až k event. výkonu popravy uběhne zpravidla velmi dlouhá doba

 a jak známo (a je tady několikrát připomínáno), časový odstup i ty  nejsilnější emoce zmírní. 

O této problematice, tedy o pozůstalých po obětích násilných trestných činů,  pojednává např. film USA Vzájemná objetí (2009)

3 0
možnosti

Dnešní trestní zákon je přísnější než ten co byl za komunistů. Maximální trest vězení ve výjimečných případech činil tehdy 25 let, nyní je to 30 let. Jedinou změnou je, že trest smrti nahradilo doživotní vězení.

3 0
možnosti

To je pochvala nebo pohana?

0 0
možnosti

Mohu také dodat úryvek z knihy brněnského spisovatele Čestmíra Jeřábka v Zajetí stalinismu. Z deníků 1948 - 58. Jeden zápis z padesátých let zní asi takto. "V Brně bují kriminalita, v Židenicích zavraždili železničáře, drzí lupiči se v Králově Poli dokonce vloupali do ložnice, kde spali manželé, přepadení lidí jsou častá. O tom však naše noviny nepíší."

2 0
možnosti

P27e89t42r 72P80á24l63k22a

12. 9. 2014 15:46

trest smrti je téma, ve kterém se (vedle vztahu majority s cikány) asi nejvíc liší veřejné (většinou lidí zastávané) a zveřejňované (médii podporované) mínění.

V Evropě je téma znovunastolení trestu smrti skutečně mimo mísu i přes přání obyvatel a je to tak správně. Pokud si vezmeme v Evropě vykonané tresty smrti za posledních 100 let, odhaduju, že z dnešního pohledu půjde v 90-95% o justiční vraždy. Zastánci trestu smrti přirozeně namítnou, že tato statistika je důsledkem toho, že Evropou prošly dva totalitní režimy, ale kdo má jistotu, že dnes tu totalitní režim není? Kolik lidí, kteří žili v době fašismu a bolševismu, mělo pocit, že žijí v totalitě?

Nemyslím, že dnes žijeme v totalitě, ale právě absence trestu smrti je pro mě jedním z nezbytných předpokladů takového tvrzení (myšleno tady a teď, v USA, kde je jiná historická zkušenost, ať si dělají, co chtějí).

1 1
možnosti

Hodnotíte tedy první republiku jako období totality?

1 0
možnosti

Výborný článek a zasloužená karma. Je pravdou, že za socíku se o obecně psalo o kriminalitě málo a často lživě. Například v prosinci 1953 při železničním neštěstí v Šakvicích na Břeclavsku zahynulo více než sto lidí. Byla z toho tehdy malá zprávička v novinách někde na str. 4 dole a oficiálně se psalo, že za nehodu může lokomotivní četa z Bratislavy, která se místo odpočinku věnovala v Praze nákupu vánočních dárků. Pravda však byla taková, že se strojvedoucí s topičem (jednalo se o rychlík Praha - Bratislava tažený ještě parní lokomotivou) ožrali tak, že oba na mašině usnuli, projeli návěstidlo stůj a v Šakvicích narazil jejich vlak zezadu do osobáku. Dnes by to byla bomba na str. 1, otvírák a média by z toho žila čtrnáct dnů. Tentokrát se to odbylo jednou maličkou zprávu na  nenápadném místě v novinách..

Jinak jeden známý policajt, respektive v osmdesátých letech ještě za komunistů esenbák mně řekl, že kdyby měly zveřejňovat všechno, co se v Brně stane, tak se lidé budou bát chodit po ulicích.

2 0
možnosti

V podstatě je to o lidech. Sám jsem byl účastníkem obtěžování malé dívky. Vstoupil jsem do toho a "možná násilník"  ustoupil, nevím, snad si chtěl jen pokecat, ale možná? Máme milión policajtů, statisíce kamer, vše k ničemu, pokud obyčejní občané nebudou mít odvahu vstoupit do incidentu a zastat se. Nikdy bych to nehlásil, jelikož bych se dostal do mašinérie státního systému a nakonec bych byl viníkem prohlášen já. Lidé bděte a nebojte se.

3 0
možnosti
Foto

Chyba, měl jste to hlásit. Mohlo jít opravdu o pedofila, a díky Vašemu popisu policii jste třeba mohl zabránit něčemu, co se v budoucnu nedej bože stane...

2 0
možnosti

Proč se asi dětem vyprávěly pohádky o Červené karkulce, Budulínkovi a Smolíčkovi?

Bohužel tito "vlci" doprovázejí lidstvo od počátků.

V knize "Vepsáno do kostí" byl zmíněn nález koster zavražděných dívek kolem 10 let z doby před 3 000 lety v jižní Africe.

Nepamatuji si, zda byly vraždy dětí medializovány za časů mého dětství v 70. letech. Každopádně se o nich vědělo a vždy jsem byla důsledně varována.

Dokonce jsem nesměla nosit klíče na šňůrce na krku (vrah údajně holčičku tou šňůrkou uškrtil, když ji zatáhl do sklepa a ona nemohla křičet).

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS